På Aalborg Universitet har man på kandidatvalgfaget ‘New Venture Creation’ valgt en lidt anden tilgang. Her bruger man som de første i Danmark en ny digital platform, Peaqs, til at støtte de studerendes undervisning i iværksætteri, forretningsudvikling og innovation.
Peaqs er en digital platform, hvor de studerende i 4 faser – der spænder over konceptudvikling, markedsstrategi, produktudvikling og kommunikationsstrategi – arbejder sig fra forretningsidé til færdigt produkt og forretningsplan. Udviklingen foregår henover hele semestret, og allerede fra første færd uploades informationen på et virtuelt aktiemarked, hvor de studerende så kan handle med de andre studerendes gode idéer og produkter.
”Fordelen er her, at de studerende får en hurtig ‘markedsreaktion’ på deres produkter, og som investorer bliver de tvunget til at vurdere de andres produkter og processer. Det bidrager selvfølgelig til at opkvalificere sin egen tilgang og på den måde, skaber vi et positivt feedback loop mellem produktudvikling i grupper og individuel refleksion”, siger Adjunkt fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, Jesper C. Sort, som er koordinator og medskaber af faget ‘New Venture Creation’. Han tilføjer:
”Det giver også mig, som underviser og vejleder, en mulighed for et løbende overblik over de studerendes produktudvikling og vurdere deres fremskridt. Deres proces er strømlinet efter 4 faser, så de er helt sammenlignelige, men systemet er samtidig så fleksibelt, at jeg bestemmer, hvornår de forskellige faser kan igangsættes, og hvilke overskrifter der skal knyttes til fasen, så det passer til det aktuelle pensum og begrebsverden”.
Peter Martin Holst fra Artventure, der er virksomheden bag Peaqs, er efter lang tid med udvikling og test begejstret for at se systemet ude i virkeligheden:
‘Det er helt utroligt at se engagementet fra de studerende; ikke alene i produktudviklingen, men også i investeringsprocessen, hvor vi ser en heftig aktivitet omkring de individuelle porteføljer, som jo altså pågår i tiden udenfor undervisningen og gruppearbejdet. Vi får altså de studerende koblet på undervisningen i en ekstra potens, når de vender tilbage til markedet hjemmefra, og som investorer går til de øvrige produkter med en kritisk vurdering. Det giver et unikt indblik i de øvrige studerendes arbejde og proces, som ikke tidligere var mulig.”
Peter Martin Holst fortsætter:
”Vi er super begejstrede, men måske knap så overraskede, for vi ved at sådanne gamification mekanismer virker, for vi har i mange år brugt lignende greb til at aktivere og engage erhvervspublikummet til workshops og konferencer. At det nu med Peaqs går op i en højere enhed i undervisningssammenhæng, og kaldes for blended learning, gør det kun ekstra spændende, for det er en ny verden for os. Af samme grund har vi også allieret os med en række kapaciteter på innovationsfeltet og i samarbejde udviklet en udførlig teaching note, der klæder undervisere på til at integrere værktøjet i deres undervisning.”
Peaqs udbydes til universiteter og højere læreanstalter og er efter lanceringen i 2018 allerede vel undervejs til også at vinde fodfæste udenfor landets grænser.